Meniu Închide

Ce puteți vizita

Satul a fost introdus pe lista celor mai frumoase sate din Romania si a devenit cunoscut in special prin “sarbatorile exagerat de frumoase”, cum le descrie tocmai primarul din sat.
In acest satuc plin de poveste, turistii pot vizita o biserica monument istoric, cu cel mai vechi turn de lemn din Romania ce dateaza din 1530, o serie de gospodarii traditionale cu case si porti din lemn atent sculptat si care fiecare isi spune astfel povestea ei (in folcorul popular e inradacinata ideea conform careia cu cat poarta e mai decorate cu atat e familia mai instarita), pe aici trece si Drumul Verde (Greenway) si sunt marcate trasee de bicicleta ce leaga Creasta Cocosului de a Cosaului si a Izei.

De asemenea intalnim mesteri populari,oamenii minunati, care cu maiestrie lucreaza lemnul dandu-i diverse forme cum ar fi pecetare, cruci, linguri si fuse si femei ce cos cu pricepere camasi, traiste sau panglica pentru clopuri morosenesti dar care se pricep la toate si care sunt mereu dispuse sa te invete lucruri de multe uitate pentru cei de la oras.
Aici oamenii sunt simpli si blanzi pentru linistea sufletului lor, nu fortat pentru a atrage turisti. Muncesc cu drag si cu suflet si de aceea tot ce iasa din mainile lor este de o frumusete rara si mereu inedita.
Asadar daca doriti sa vizitati un sat tipic romanesc, cu obiceiuri neschimbate, cu oameni simpli si frumosi in simplitatea lor, un taram neatins de vreme, ati facut alegerea perfect venind in satul Breb.
Si va primesc cu drag cei de la pensiunea Maramu Breb sa innoptati la ei, o pensiunea superba, in stil traditional, usor de gasit, gazdele niste oameni extraordinari. Peisaje superbe, oameni ospitalieri, mancare excelenta.

Atracții turistice

Manastirea Barsana este o manastire ortodoxa foarte frumoasa ce se gaseste in Maramures, in apropierea satului Breb, care apare atestata documentar in 1390, in preajma proprietatilor familiei voievodului Dragos.

Este amplasata in Maramuresul istoric, pe valea Izei, dar ea a fost mutata de 2 ori, prima data in 1739 pe locul unui cimitir si a doua oara in jurul anului 1795 in mijlocul unui cimitir de victime ale ciumei.

Biserica a fost construita din barne in sistem “blockbau”. La interior se remarca bolta de sectiune poligonala, pe console, iar la exterior se deosebeste de celelalte biserici prin pridvoarele cu arcade pe stalpi si acoperis inalt, piramidal.

Intregul ansamblu monahal a fost construit sub atenta supraveghere a arhitectului Cordos Dorel, din lemn de stejar dupa traditia locala si in prezent poarta hramul “Soborul Sfintilor 12 Apostoli”.

Aceasta manastire de maici este unul dintre miraculoasele locuri ce pot fi vizitate in Maramures si poate fi considerata o vatra a ortodoxiei autentetica.

Ea gazduieste un muzeu al icoanelor si carte veche Gavril de Barsana.

Manastirea Sapanta Peri dateaza din 1391 cand nepotii voievodului Dragos au daruit manastirii terenuri si bunuri si au contribuit la ridicarea unei dintre primele biserici de piatra si care in urmatorii 300 de ani a fost folosita ca si sediu al Episcopiei Romane a Maramuresului.

Aici au fost traduse si copiate pentru prima data in limba romana “Psaltirea’, ”Evanghelia”, ”Legenda duminicii”, “Codicele Vorotean” si “Faptele Apostolilor”.

Biserica din cadrul manastirii se situeaza pe locul 3 intre lacasurile de cult din Romania datorita faptului ca are o inaltime maxima de 78 m si turla manastiriieste vizibila de la o distanta de peste 5 km peste Tisa si poate fi admirata de romanii din Transcarpatia, regiune a Maramuresului istoric ramasa in Ucraina.

Manastirea, fiind situata intr-un decor mirific, domina zonele din jur intr-o liniste desavarsita si incarcata de lumina ce patrunde in inima si sufletul oricui.

Cimitirul Vesel din Sapanta este o carte plina de haz a vietii si a mortii celor ce au trait in satul Sapanta.

Este faimos pentru crucile viu colorate prin care mesterul sculptor-narator spune povestea hazlie a vietii celui ce isi doarme somnul vesnic acolo.

Primul epitaf dateaza din 1935, si aici se gasesc unele cruci care sunt pictate pe ambele parti-pe o parte este descrisa hazliu viata celui ingropat acolo, iar pe cealalta parte este descris motivul mortii sale.

Este o atractie turistica unica in Europa si se bazeaza pe legenda dacica ce zice ca trebuie sa avem o atitudine vesela in fata mortii, asemeni dacilor care credeau in viata vesnica iar moartea era doar trecerea spre o alta lume.

Acestia vedeau moartea ca pe o sansa de a-l intalni pe zeul Zamolxe.

Muzeul Satului de pe Dealul Dobaies – Muzeul Satului Maramureseana Sighetu Marmatiei a fost infiintat in anul 1981 si apartine de Muzeul Etnografic Marmatiei si cei care l-au realizat au fost Francisc Nistor si apoi Mihai Dancus.

Inedit a fost faptul ca acest muzeu a fost conceput asemeni unui sat maramuresean autentic, cu case, gospodarii, dependinte, fantani, instalatii hidraulice asezate de-o parte si de alta a ulitelor inguste.

Este localizat la nord de Lacul Baciului si la est de Sighetul Marmatiei, de pe Dealul Dobaies, un fel de promontoriu cu o larga deschidere spre Biserica Alba si Slatina din Ucraina, dar si spre Dealul Solovan, Sugau.

Este situat in jurul bisericii de lemn, adusa din satul Oncesti, si este amenajat in asa fel incat sa ii permita vizitatorului sa sesizeze adevarata esenta a arhitecturii populare a Tarii Maramuresului asa cum a fost structurata de-a lungul secolelor.

Ce spun cei care ne-au vizitat